Asus

Asus Chromebook C423NA-EB0029 14” bärbar dator

Visa prisuppgifter

Läs mer och köp

ASUS Chromebook C423NA är en lätt, tunn och stilren dator med en vikt på endast 1,34 kg. Det smidiga formatet gör datorn enkel att ta med sig överallt och den generösa batteritiden på 10 timmar säkerställer användning för hela dagen. Fyrkärnig processor och Full HD-skärm gör datorn redo för allt.


Beställ Asus Chromebook C423NA-EB0029 14” bärbar dator på nätet redan idag. Jämför produter på nätet innan köpet så kan man spara mycket pengar och även få eventuell rabatt. Här har vi samlat mer information om produkten Asus Chromebook C423NA-EB0029 14” bärbar dator inom kategorin Bärbara datorer.

Kategori: Bärbara datorer
Artikelnummer: 62718

Se även andra produkter från Bärbara datorer

Från kunskapsbanken

Asus

Asus, egentligen ASUSTeK Computer Incorporated, är ett taiwanesiskt företag som tillverkar datorer och datordelar. Det grundades 1989 av TH Tung, Ted Hsu, Wayne Hsieh och MT Liao, som tidigare varit verksamma som ingenjörer hos Acer. Asus har framförallt tillverkat moderkort, men gör även LCD bildskärmar, ljudkort, webbkameror, grafikkort, optiska läsare, handdatorer, bärbara datorer, servrar, nätverksprodukter, mobiltelefoner, datorchassin, kylningssystem och diverse andra datorkomponenter. Cirka var tredje stationär dator har ett Asus-moderkort installerat. Enligt statistik från CPU-Z har Asus 29,1 procent av moderkortsmarknaden. Asus grundades i en liten lägenhet i Taipei i Taiwan och var från början ett företag som erbjöd konsulttjänster till moderkortstillverkare i den snabbt expanderande taiwanesiska PC-komponentsindustrin. Asus är ett globalt företag med 21 361 anställda (2013) och en omsättning på över 15 miljarder USD. Sedan starten 1989 har Asus sålt över 420 miljoner moderkort och varit pionjärer för en rad olika innovationer som senare även blivit branschstandard. Asus var först med att använda material som kolfiber för lättare vikt, och den första att tänja på designgränserna genom att använda material som läder och bambu. Asus presenterade även 2009 en dator som kom med i Guinness världsrekord som ”Världens snabbaste bärbara dator". Under 2009 vann Asus 3268 utmärkelser i media världen runt och har varit med på Business Week’s Info Tech 100-lista 12 år i rad.År 2009 presenterade försäkringsbolaget Squaretrade resultatet av en tre år lång undersökning av 30 000 försäkringsfall från nio ledande datortillverkare. Asus var den datortillverkare med lägst antal försäkringsfall och felmarginaler. På andra och tredjeplats kom Toshiba och Sony. Asus har samarbetat med olika designers som formgivaren Karim Rashid för Eee PC 1008P och designern David Lewis för NX90.

Chromebook

Chromebook är en bärbar dator som har Chrome OS som operativsystem. Den är tänkt att användas mot huvudsakligen Googles molntjänster på internet.Grundtanken med Chromebook är att erbjuda en enkel och snabb dator till ett relativt lågt pris. Det innebär att datorn oftast har något enklare komponenter än traditionella bärbara datorer. Skärmen har lägre upplösning, hårddisken är mindre men snabb (oftast flash-baserad eller SSD-typ), processorn är av enklare modell. Den är oftast tillverkad av plast och har mindre antal portar och ingen skivläsarenhet. Först ut med Chromebook var det taiwanesiska företaget Acer Inc. och det koreanska Samsung, som båda kungjorde lanseringen i maj 2011 vid Googles årliga I/O-konferens. Tidigt 2013 följde Lenovo, Hewlett Packard och Google själva efter. I april 2013 började Chromebook säljas i Sverige och 2020 säljs datorer tillverkade av Acer, Asus, Dell, HP och Lenovo.Det har blivit vanligare att Chromebook erbjuds i fler versioner och prisklasser. Det förekommer modeller med högpresterande komponenter som t.ex. högupplöst skärm, snabbare processor och aluminiumhölje. Dessa modeller har då ett betydligt högre pris men klart mer konkurrenskraftigt jämfört med traditionella bärbara datorer. Inom skolor, framförallt i USA men även i Europa, har Chromebook blivit mycket populärt och utbrett. Sannolikt beroende på lägre inköpspris och enklare administration. Användare av Chromebook som registrerar sig hos Google erhåller 100 GB lagring online i 2 år. 2016 introducerade Google möjligheter att köra Androidappar på enheter som stöder det, med tillgång till hela Google Play Store.

Dator

En dator (tidigare datamaskin eller matematikmaskin) är en maskin som kan bearbeta data och utföra beräkningar automatiskt, effektivare än vad som kan göra manuellt. Datorn kan bestå av mekaniska, elektroniska, optiska eller andra komponenter och styrs med hjälp av instruktioner (datorprogram) som lagras i dess primärminne. Från början var datorn huvudsakligen ett hjälpmedel för att utföra aritmetiska och andra matematiska beräkningar, men den har senare blivit ett viktigt redskap vid bland annat automatisering av administrativa rutiner, kommunikation, informationslagring och styrning av allehanda industriella och andra slags processer. I och med elektronikens miniatyrisering har de grundläggande datorkomponenterna (styrenhet, räkneenhet och minne tillsammans med kretsar för kommunikation med omvärlden) kunnat läggas på allt färre kiselplattor. I sin extrema form kan en dator (låt vara med viss begränsad kapacitet) rymmas på en enda kiselplatta, och kallas då enchipsdator. För gemene man syftar ordet dator oftast på en persondator, men det finns många andra typer av datorer.